International Summer School for Akita University Students „Towards the Green and Blue Economy”
Na przełomie września i października zakończyła się kolejna edycja International Summer School for Akita University Students, organizowanej przez Katedrę Finansów Rozwoju Zrównoważonego Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie. Tegoroczny program, realizowany pod hasłem „Towards the Green and Blue Economy”, poświęcony był wyzwaniom zrównoważonego rozwoju, transformacji energetycznej oraz gospodarce o obiegu zamkniętym. Szkoła Letnia odbyła się w dniach 23 września – 3 października 2025 r. i zgromadziła studentów kierunku Resource Management z Akita University w Japonii. To już kolejny etap długoletniej współpracy między obiema uczelniami – współpracy zapoczątkowanej przez prof. Kazimierza Górkę, a od blisko dwudziestu lat kontynuowanej przez dr Ksymenę Rosiek z Katedry Finansów Rozwoju Zrównoważonego, pełniącą funkcję koordynatorki po stronie polskiej. W trakcie intensywnego programu studenci uczestniczyli w wykładach i warsztatach poświęconych m.in. polityce klimatycznej i energetycznej Unii Europejskiej, gospodarce wodnej, finansowaniu zielonej transformacji oraz roli surowców i energii w kształtowaniu polityk publicznych. Wśród tematów znalazły się m.in.:
- Energy Policy – Towards Zero-Emission Europe (RES, Energy Efficiency, Mobility),
- Green Finance and the Main Dilemmas in Investment Projects Evaluation,
- Sustainable Development in the European Union: Past, Present and Future,
- Water Policy in Poland and the EU,
- Raw Material and Resource Policy in the EU and Poland,
- Exploring Pathways to Circular Economy – Global Ideas and Local Realities,
- When East Meets West? Ukraine Between Russia and Europe. Economy, Policy, Security.
Poza zajęciami dydaktycznymi uczestnicy mieli okazję poznać polską kulturę i historię. W ramach programu wizyt studyjnych odwiedzili Muzeum Auschwitz-Birkenau, Kopalnię Soli w Wieliczce oraz Kopalnię Guido w Zabrzu, gdzie mogli zobaczyć, jak wyglądało górnictwo węgla kamiennego w jego historycznej i współczesnej formie. Nie zabrakło także czasu na odkrywanie Krakowa i regionu. Studenci podkreślali swoje zachwycenie pięknem polskich miast, architekturą oraz kuchnią, która – jak sami mówili – „łączy prostotę z niezwykłym smakiem i gościnnością”.




